"Čelíme neustálemu prehodnocovaniu, nevieme si naplánovať ani týždeň
dopredu, pretože sa denne menia podmienky. Chceli by sme reálne
pracovať, prijímať hostí, dovoliť ľuďom relaxovať v našich objektoch.
Prosíme preto vládu, aby nám pomohla s úpravou podmienok, aby sme
zachránili aspoň to torzo zamestnancov, ktorí zostali v gastrosektore
pracovať, keďže je nás skutočne už veľmi málo," povedala podnikateľka v segmente cestovného ruchu Anna Brezinová.
Tento rok je podľa podnikateľov z Liptova výrazne horší ako prvý rok
pandémie. Z 12 mesiacov sú prevádzky zatvorené alebo výrazne obmedzené
osem mesiacov, aktuálne sú mnohí na pokraji krachu. Prevádzkovatelia
deklarovali, že sa tešia z otvárania lyžiarskych stredísk a postupne aj
možnosti ubytovania, gastro však podľa nich zostáva naďalej mimo záujmu.
"Zamestnanci v gastronómii kedysi nemali problém prežiť, žiť ako
normálni ľudia. No všetci máme nejaké úvery a dnes je to už len boj o
prežitie. Všetkých nás to veľmi mrzí, veríme, že sa to napraví a pridajú
sa k nám ďalšie regióny," skonštatoval zamestnanec v gastrosektore Karol Sklenár.
Prevádzkovatelia v piatok predstavili štyri požiadavky na kompenzáciu
strát. Od 18. decembra chcú otvoriť v režime OP všetky prevádzky.
Žiadajú aj o obnovenie schémy podpory zamestnanosti prvá pomoc "Plus
plus" od novembra 2021 a zníženie DPH pre gastro na 10 % od 1. apríla
2022. Do budúcna očakávajú jasné pravidlá bez diskriminácie. Avizujú, že
ak do 16. decembra nepríde pomoc, sú pripravení výzvu predniesť so
zástupcami z celého Slovenska otvoreným protestom v Bratislave.